Çağımızda genç, yaşlı demeden diş sıkma sorunuyla karşılaşılır. Bu durum farklı nedenlerin sonucunda olsa da ilerleyen zamanlarda ciddi hastalıklara neden olur.
Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir?
Son zamanlarda sık sık adını duyurmakta olan bruksizm hastalığı halk arasında diş sıkma ya da diş gıcırdatma olarak da bilinir. Oldukça sık rastlanan durumlar arasında yer alır. Diş gıcırdatma ya da diş sıkma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığı daha çok çocuk yaş gruplarında meydana gelir. Hem uyku esnasında hem de bilinç yerindeyken bu hastalıktan muzdarip şahıslar dişlerini olabildiğince sıkı bir şekilde birbirine bastırırlar.
Dişlerini alt üst şekilde gıcırdatır ya da olabildiğinde sert bir şekilde ağızlarını kapatırlar. Diş sıkma Hem çocuk yaş grubunda hem de yetişkin yaş gruplarında meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle de uyku apnesi bulunan kişilerde daha sık meydana gelmektedir. Dişlerin gıcırdatılması yalnızca uyku esnasında değil bilinç açıkken de oluşabilir. Birçok çeşitli faktöre bağlı olarak gelişen bu durum bir süre sonra hem kişinin kendisini hem de çevresinde bulunanları ciddi boyutlarda rahatsız etmeye başlar.
Bruksizm (Diş Gıcırtısı) Neden Olur?
Birçok tıp uzmanı tarafından araştırılan bu konu aslında çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Çocukluk döneminde geçirilen anksiyete durumlarından sonra kalıcı bir hasar olarak kabul edilebilir. Genç ve yetişkin yaş gruplarında ise daha çok kızgınlığa, strese, öfkeye, hayal kırıklığı ve gerginlik gibi durumlara bağlı olarak anlık gelişebilir. Ancak daha sonra çene ve diş yapısına bağlı olarak kalıcı bir hâl alabilir. Bu durumla anlık olarak başa çıkılabilir ancak kalıcı hale geldiği zaman ne yazık ki profesyonel bir tedavi alınmadığı sürece diş sıkma sorunundan kurtulmak mümkün olmayabilir.
Diş gıcırdatmak ilk zamanlar bir sorun değil gibi gözükse de zaman içerisinde ciddi boyutlara ulaşarak kişileri rahatsız etmeye başlar. Diş gıcırtısı ruhsal durumlara bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi fiziksel bazı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığı sonrasında, epilepsi sonrasında, uyku apnesiyle birlikte, reflü bozukluğunda, dikkat eksikliği gibi durumlarda ve özellikle de hiperaktivite durumlarında da meydana gelebilir.
Bruksizm (Diş Sıkma/ Diş Gıcırdatma ) Belirtileri Nelerdir?
Hangi faktöre bağlı olursa olsun diş sıkma belirtileri net bir şekilde kendisini göstermeye başlar. Sürekli olarak devam eden bu durumun belirtileri arasında baş ağrısı yer alıyor. Özellikle de şakaklardan itibaren başlayan ve giderek artan bir baş ağrısı oluşur. Kulaklarda hassasiyet başlar ve kulak ağrıları meydana gelir.
Zaman içerisine çenede, başın arka kısmında ve özellikle de yüzde ağrılar başlar. Dişlerde aşınmalar meydana gelir. Uykuda bozulmalar başlar ve sinir sistemi gerçek anlamda etkilenir. Bu tür belirtiler varsa ve sebebin ne olduğunu gündüz sürelerinde anlamıyorsanız, geceleri dişlerinizi sıkıyor ya da gıcırdatıyor olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Bruksizm (Diş Gıcırdatması) Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir?
İki tipte gerçekleşen bruksizm ya uyku esnasında ya da bilinç açıkken meydana gelir. Eğer uyku halindeyken gerçekleşiyorsa buna uyku bruksizmi adı verilir. Eğer uyku dışında gerçekleşiyorsa da buna uyanık bruksizm adı verilir. Oldukça açık ve net bir şekilde anlaşılan bu iki tip bruksizm rahatsızlığını belirtileri ise dişleri sesli bir şekilde gıcırdatma, şakaklarda ağrı, çenede ağrı, uyku bozuklukları, yanaklarda hasarlar, çiğnemede zorluk gibi belirtilerdir.
Bruksizm Teşhisi Nasıldır? Bruksizm Nasıl Anlaşılır?
Alanında uzman bir diş hekimi tarafından bruksizm belirtilerine bağlı olarak teşhis edilir. Sizler de ebeveyn olarak çocuklarınızda bu tür belirtilerin var olduğunun farkındaysanız mutlaka uzman bir diş hekimine bundan bahsetmeniz gerekiyor. AEG Dental Clinic olarak her konuda olduğu gibi bruksizm teşhis ve tedavisinde de sizlerle olmaya devam ediyoruz. Teşhisi en net şekilde yapabilmek adına uzman doktorlarımız belirtiler üzerinden yola çıkar ve muayenesini bu belirtilere göre yapar.
Bruksizm (Diş Sıkması) Nasıl Geçer?
Diş sıkma aslında kendiliğinden geçebilen bir tür hastalıktır. Ancak çok ileri seviyeye geçen ve özellikle de yetişkinlerde var olan bruksizm için altta yatan nedenler araştırıldıktan sonra tedavi yöntemi tercih edilir. Öncelikle bu hastalığa neyin sebep olduğu bulunur ve en uygun tedavi yöntemi tercih edilerek bruksizmden kurtulunur. Başarılı sonuçlarla birçok hastamız bruksizme veda etmiştir.
Bruksizm (Diş Sıkması) Nasıl Tedavi Edilir?
Genellikle çocuklarda daha fazla görülen bruksizm aslında kendiliğinden geçmektedir. Ancak geçmediği takdirde derhal araştırmalar yapılır. Buna neden olan faktörler incelenir. Çenede ve diş yapısında bir sorun olup olmadığı araştırılır. Ardından en doğru tedavi yöntemi tercih edilerek aşamalara geçilir.
Diş Sıkma Sonucu Neden Ağrı Oluşur?
Dişler sık sık sıkıldığı zaman çenede bir baskı oluşmaya başlar. Çenede oluşan baskı hem dişlerin ağrımasına hem çenenin hem yüzün hem de şakakların ve başın ağrımasına neden olur. Süreklik alt ve üst çene birbirine meydan okuduğu için zamanla şiddeti artan ağrılar meydana gelir.
Bruksizm Tedavisinde Dental Botoks Uygulaması Nedir?
Profesyonel bir şekilde diş sıkma olayından kurtulmak için uygulanan farklı yöntemler mevcuttur. Bunlardan biri de dental botoks olarak bilinir. Dişlerde meydana gelen aşınmaların ortadan kaldırılması için uygulanan bir yöntemdir.
Bruksizm Tedavisinde Botoks Ne Zaman Etki Eder?
Bruksizm tedavisinde botoks hemen etkisini göstermeye başlar. Gerek uyku esnasında gerekse bilinç açıkken hissedilen bruksizm etkilerinden dental botoks uygulaması sayesinde kısa sürede kurtulmanız mümkündür. Bu uygulama aynı zamanda yaşam kalitesini arttırır. Uyku apnesi gibi sorunların da önüne geçer.
Bruksizm Botoks Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Ağrılı çeneden kurtulmak için uygulanan bruksizm dental botoksu kesinlikle ağrılı bir işlem değildir. Aksine oldukça hafif geçen ve hiçbir acı hissedilmeyen bir işlemdir. İşlem esnasında lokal anestezi uygulandığı için hastalarımız oldukça konforludur.
Bruksizm Botoks Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
18 yaşını doldurmayan kişilerde diş sıkma hastalığı olsa dahi bruksizm botoks tedavisi uygulanmaz. Henüz çene, diş ve yüz kaslarında tam bir gelişme olmadığı için bu botoks uygulaması 18 yaşından büyükler için uygun bir işlemdir. Bu nedenle AEG Dental Clinic olarak bu konuda da hastalarımızı daima detaylı bir şekilde bilgilendiriyoruz.
Bruksizm Botoks Yöntemi Kalıcı Tedavi Midir?
Bruksizm botoks yöntemi diş gıcırdatmalarından ve sıkmalarından kurtulmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tüm hastalığı kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmaz ancak büyük ölçüde semptomlarını ortadan kaldırır. Hasta hem gündüzleri hem geceleri daha rahat geçirmeye başlar. Gıcırdatma ve sıkma oranları azalır. Çene kemikleri ve diş eklemleri üzerindeki baskılar azalır.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?
Erken yaş gruplarında başlayan diş gıcırdatmanın nedenleri arasında anksiyete, stres, öfke, gerginlik ve uyku bozukluğu gibi durumlar yer alır. Fiziksel olarak ise epilepsi, Parkinson ve uyku apnesi gibi hastalıklar yer alır. Diş gıcırdatmanın hem psikolojik hem fiziksel nedenleri mevcuttur.
Diş Sıkma Tedavi Fiyatları 2021
Bruksizm tedavisi oldukça ideal fiyatlara sahip olan bir yöntemdir. Dilediğiniz her an her yeren AEG Dental Clinic bünyemizle irtibata geçebilirsiniz. Diş sıkma tedavisi uygun fiyatlar kapsamında sunulan ve başarılı sonuçlar elde edilerek hastalarımızda bulunan semptomları en aza indiren tedavilerden birisidir.