Birçok kişinin muzdarip olduğu hastalıklardan biri olan detertraj diş taşı temizliği olmadan geçmeyen bir diş hastalığıdır. Hem dişlerde hem de diş etlerinde meydana gelen bu hastalık için mutlaka profesyonel bir tedavi gereklidir. Detertraj ya da diş taşı olarak adlandırılan bu hastalık sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Sigara ve alkol kullanımı, kahve ve çay tüketimi, renk veren yiyecek ve içeceklerin sıkça tüketilmesi, düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmaması sonucunda ne yazık ki tartar oluşumu kaçınılmazdır.
Diş taşları dişlerin ön ve arka yüzeylerinde ya da ara yüzeylerinde meydana gelen sert yapılı lekelerdir. Diş taşı temizliği ise tartardan kurtulmanın hem en etkili hem de profesyonel bir yöntemdir. Bu sayede lekelerden ve sararmalardan kurtulabilirsiniz. Daha özgüvenli bir görünüme kavuşmak dişlerinizin temizliği ile de ilgilidir.
Diş Taşı (Detertraj) Detertraj Nasıl Oluşur?
Diş bakımı ve ağız bakımı çok erken yaşlarda başlanması gereken bir alandır. Düzenli olarak dişler fırçalanmadığında ve ağız bakım suyu gibi bakım ürünleri kullanılmadığında diş taşı (detertraj) oluşmaya başlar. Dişlerin tüm yüzeylerinde oluşma ihtimali vardır. Günde en az iki kez iki dakika boyunca dişlerin fırçalanması gerekir. Ağız bakım suyu ve diş ipi kullanmak gerekir. Asitli ve şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, durulmadığı takdirde ağız hemen çalkalanmalıdır.
Asitsiz diş macunları kullanılmalı ve düzenli olarak misvak kullanımına da yer verilmelidir. Bu tür alışkanlıklara devam edilmediği takdirde çok hızlı bir şekilde detertraj oluşumu başlar. Bu oluşum koyu renkli lekeler olarak kendini gösterir. Diş yüzeylerinde ölü bakterilerin birikmesi demektir. Detertraj profesyonel olarak temizlenmediği sürece ağız ve diş bakımı yapmak bir işe yaramaz. Sert yapılı diş fırçalarıyla fırçalamak dahi diş taşlarını gidermez.
Diş Taşının (Detertraj) Belirtileri Nelerdir?
Diş taşı, tartar ya da detertraj olarak adlandırılan bu sorunun gözle görülür belirtileri mevcuttur. Diş yüzeylerinde hafif sararmalarla başlar. Daha sonra kahverengi lekelere dönüşür. Daha da ileri seviyede ise siyah lekelere dönüşür ve sertleşmeye başlar. Diş taşı temizliği yapılmadığı sürece ne yazık ki dişlerdeki bu görünüm giderilemez.
Profesyonel cihazlarla ve macunlarla temizlenmesi ve yıkama işlemi yapılması gerekir. Diş taşının belirtileri arasında aft oluşumu ve diş etlerinde lekelenmeler de yer alıyor. Aynı zamanda bu sorun ağızda yoğun bir koku oluşmasına da sebep olur. Hem kişisel olarak hem de toplumsal olarak ciddi bir problem haline gelir. Detertraj sorunu yaşayan kişiler gülmekten ve konuşmaktan çekinirler.
Diş Taşının Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Düzenli olarak fırçalanmayan dişlerde diş taşı oluşumu başlar. Günde sabah ve akşam olmak üzere en az iki kez fırçalanmayan dişlerde diş taşı oluşumu başlar. Ağız bakım suyu kullanmayan ve gargara yapmayan kişilerde diş taşı oluşumu başlar. Asitli, kafeinli, şekerli yiyecek ve içeceklerden sonra ağız bakımına dikkat etmeyen kişiler de diş taşıyla tanışırlar. Diş taşının oluşma nedenlerinin en temeli ağız ve diş bakımına düzenli olarak devam etmemektir.
Yemeklerden sonra ve gün içerisinde ara öğünlerden sonra yemek artıkları diş yüzeylerine yapışır. Burada bakteriler üremeye ve diş yüzeyine tutunmaya başlar. Temizlenmeyen bakteriler kahverengi ve siyah renklerde diş yüzeyinde lekelenmelere neden olurlar. Ardından giderek koyulaşmaya ve taş gibi sert bir hâl almaya başlar.
Diş Taşı (Detertraj) Temizliği Ne Kadar Sürede Bir Tekrarlanmalıdır?
Detertraj sorunu yaşayan kişiler tarafından en çok merak edilen sorulardan biri de diş taşı temizliği ne kadar sürede bir tekrarlanmalı sorusudur. Profesyonel şekilde yapılan tartar temizliği yılda minimum bir defa tekrarlanmalıdır.
Bakteriler ağızda ve diş yüzeylerinde sürekli olarak üremeye ve birikmeye devam ederler. Bu nedenle de düzenli olarak ağız ve diş bakımına devam edildiği gibi tartar temizliğine de dikkat edilmesi gerekiyor. Yılda minimum bir kez maksimum iki kez bu işlem yaptırılmalıdır. Altı ayda bir yaptırmak uygundur.
Diş Taşı (Detertraj) Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tartar temizliğinden sonra dişlerde hafif bir hassasiyet meydana gelebilir. Diş minesi temizlenir, diş araları ve yüzeylerinde ferahlık elde edilir. Tartarın yeniden oluşmasını önlemek ve daha beyaz daha temiz ve en önemlisi de sağlıklı ağız yapısına ve dişlere sahip olmak için düzenli olarak bakıma devam edilmesi gerekir. Detertraj temizliğinden sonra günde iki kez dişler mutlaka kaliteli bir diş fırçası ve diş macunu kullanarak temizlenmelidir.
Ağız bakım suyu ile fırçayla ulaşılamayan yerler temizlenmelidir. Dil yüzeyi mutlaka dil fırçası kullanılarak temizlenmelidir. Diş araları ara fırçası ya da diş ipi kullanarak temizlenmelidir. Renk veren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Kafein ve çay içerikli içecekler çok fazla tüketilmemelidir. Tüketildiği takdirde derhal ağız gargara suyu ile çalkalanmalıdır. Bilinmeyen ve doğa dostu olmayan ürünler de kesinlikle kullanılmamalıdır.
Diş İpi Ve Diş Arası Fırçası Faydalı Mıdır?
Diş taşı temizliği sonrasında elbette diş ve ağız bakımında kullanılan tüm ürünler çok önemlidir. Diş aralarını ve diğer yüzeyleri temizlemek için de ister diş ipi ister diş arası fırçası kullanabilirsiniz. Her iki ürün de diş aralarını kaliteli bir şekilde temizlemek için uygun ürünlerdir.
Diş ipleri genellikle nane ve okaliptüs tarzında içeriklere sahiptir ve ferahlık sağlar. Kürdan ve benzeri sivri uçlu malzemelerle kesinlikle diş araları temizlenmemelidir. Diş ipi ve diş arası fırçası kullanmak sağlık açısından her zaman daha önemlidir.
Diş Taşı İnsan Sağlığına Zararlı Mıdır?
Genel olarak diş taşı insan sağlığına zararlı değildir. Ancak başlangıç seviyesinde derhal profesyonel şekilde temizlenmesi gerekir. Temizlenmeyen ve ileri seviyeye geçen diş taşları zamanla daha farklı diş ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Diş kayıplarına neden olabilir. Dişlerde yer alan sinirler tüm organlarla bağlantılı olduğu için farklı hastalıkların da kapısını açabilir.
Bu nedenle uzman diş hekimleri tarafından doğru cihazlar ve malzemeler kullanılarak diş taşları kısa sürede temizlenir. AEG Dental Clinic firmamızdan hizmet alarak sizler de gönül rahatlığıyla detertraj sorununa veda edebilirsiniz.
Diş Taşı Ağızda Koku Yapar Mı?
Ağız kokusuna neden olan birçok sebep mevcuttur. Bunlardan biri de elbette her yaş grubunda ortaya çıkabilen diş taşıdır. Diş taşları hem renkli hem de sert yapılı olduğundan zamanla ağızda kötü bir koku oluşmasına neden olur. Ağız bakımı ve diş bakımı yapılmasına rağmen kötü kokudan kurtulmak mümkün olmayabilir.
Tamamen hem detertrajdan hem ağız kokusundan kurtulmak için mutlaka diş taşı temizliği yaptırmanız gerekir. Detertaj profesyonel olarak temizlenmediği sürece tüm diş yüzeylerine yayılmaya başlar. Kişisel olarak da toplumsal olarak da hoş karşılanmayan bir görünüme sebep olur.
Diş Taşı (Detertraj) Temizliği Fiyatları 2021
2021 yılına özel belirlediğimiz fiyatlar dâhilinde en kaliteli şekilde detertaj temizliği hizmeti alabilirsiniz. Ferah dişler, sağlıklı dişler ve özellikle de beyaz görünen lekelerinden arınmış dişler için diş taşı temizliği en önem verdiğimiz alanlardan birisidir ve sizlere fayda sağlar.