Hareketli Diş Protezi Nedir?
Diş protez türleri sabit protez ve hareketli diş protezi olarak ikiye ayrılır. Daha çok yetişkin yaş gruplarında ve ileri yaş gruplarında uyguladığımız tedavi yöntemlerinden birisidir. AEG Dental Clinic olarak her zaman tüm hastalarımızın memnuniyetine yönelik başarılı sonuçlar elde etmeye devam ediyoruz.
Hareketli diş protezi en çok tercih edilen protez çeşitlerimizden birisidir. Hareketli olarak adlandırılan protezin özelliği ise hastalarımız tarafından rahatlıkla takıp çıkarılabilen bir özelliğe sahip olması demektir. Bu protezler ise kendi içerisinde dörde ayrılır. Total protezler, parsiyel protezler, immediat protezler ve diş ütü protezler olarak dörde ayrılır. kullanımları hem rahat hem de uzun ömürlü olan hareketli protezlere dair merak edilen pek çok soru mevcuttur.
Hareketli Diş Protezi Nasıl Yapılır?
Hareketli olarak adlandırılan diş protezleri ağızdan ölçü alındıktan sonra tamamen hastaya özel olarak hazırlanır. Bakımı kolay olan ve uzun yıllar boyunca kullanılmaya devam eden bir diş protezleri sayesinde hastalarımız oldukça rahat bir şekilde yemek yiyebiliyor ve istedikleri zaman istedikleri kadar dişetlerin dinlenmeye alabiliyorlar. Protetik olarak da adlandırılan bu dişlerin yapımında özel maddeler ve malzemeler kullanılır. Kırılma ve çatlamaya dayanıklı, hastanın damak yapısına uygun şekilde diş teknisyenleri tarafından hazırlanır.
Hareketli Diş Protezi Kimlere Uygulanır?
Belirli bir yaşa geldikten sonra tüm dişlerini kaybeden ya da ağzında çok az adette diş kalan kişiler için hareketli diş protezi uygulamasına geçilir. 18 yaşından sonra ihtiyaç duyan herkese uygulanabilen bir yöntemdir. Dişlerini tamamen kaybeden ve takma diş kullanmak zorunda kalan kişiler için uygulanır.
Protezlerimle Normal Yemek Yiyebilecek Miyim?
Protez uygulamasından sonra elbette en çok merak edilen konulardan biri de yemek yeme konusudur. Rahat bir şekilde yemek yiyebilmek için yaptırılan diş protezleri sayesinde artık rahat bir şekilde yemek yemek hayal olmaktan çıkar. Ancak protezler takıldıktan hemen sonra yiyip içme aşamasına geçilmemelidir. Aksi takdirde protezler dişetine tam olarak oturmaz, vurmaya başlar ve zamanla hastanın canını acıtabilir.
Yemek yemek için en doğru zamanı ve nelerin yenmesi gerektiğini elbette doktorlarımız en detaylı şekilde hastalarımıza iletiyor. Protezler takıldıktan sonra normal bir şekilde yemek yiyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta küçük lokmalar almanız ve iyice çiğneyerek protezlere alışmanızdır. Tam anlamıyla rahat yemek için yaklaşık olarak 4 ile 6 haftalık bir süreye ihtiyaç duyulur. Bu süre içerisinde daha yumuşak besinler ve daha sıvı ağırlıklı besinler tercih edilmelidir.
Protezlerimle Normal Konuşabilecek Miyim?
Protezler takıldıktan sonra çok daha normal ve akıcı bir şekilde konuşmaya başlayabilirsiniz. İlk zamanlarda buna alışmak biraz zor gelebilir. Peltek konuşmalara ya da telaffuzda değişimlere şahit olabilirsiniz. Ancak bir iki hafta içerisinde protezlerinize daha da alışmaya başlayacak ve oldukça akıcı bir şekilde normal konuşmalarınıza devam edebileceksiniz.
İlk zamanlarda ses tonunuzda bazı değişikliklere neden olabilir ya da kelimeleri söylemekte zorluk çekebilirsiniz. Ancak endişe duymanızı ya da korkmanızı gerektiren bir durum söz konusu değildir. Belli bir süre sonra protezlere alışacak ve kelime telaffuzlarını oldukça normal bir şekilde çıkarmaya başlayacaksınız.
Protezlerimi 24 Saat Devamlı Mı Kullanacağım?
Takma diş olarak da adlandırılan hareketli diş protezi alışma sürecinde 24 saat boyunca takılmalıdır. İlk zamanlarda 24 saat boyunca takmadığınız takdirde uzun bir süre alışmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu nedenle ilk hafta mutlaka 24 saat boyunca takmaya özen gösterilmesi gerekiyor.
Ancak alışma süreci bittikten sonra artık geceleri takılmaması gerekmektedir. Kullandığımız protezler akrilik içerikli olduğu için ağzınızda istenmeyen bakteri ve mantarların oluşmasına yol açar. Aynı zamanda protezler çıkarıldığı zaman suda bekletilmesi de çok daha etkilidir. Böylece dokular sağlığını korumaya devam eder.
Protez Yapıştırıcılarını Kullanmalı Mıyım?
Protezlerin çok daha sağlam durması için protez yapıştırıcılar kullanılabilir. Ancak kullanmak zorunda değilsiniz. İhtiyaç duyduğunuz zaman kullanabilirsiniz. Kullanacağınız yapıştırıcıların kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Hangi yapıştırıcıların ne kadar sıklıkla kullanılması gerektiğine dair diş hekimlerimiz bilgilendirme yapmaktadır.
Protezlerimi Hayat Boyunca Kullanabilecek Miyim?
Protezler takıp çıkarılan dişler olduğu için ömür boyu kullanılmaları mümkün değildir. Maksimum 5 yılda bir kontrol ettirilmeli, doktor tarafından değerlendirilmeli ve gerek göürülürse değiştirilmelidir. Uzman hekimlerimiz bu konuda da her zaman hastalarımızı bilgilendirmektedir. Tamamen kaliteli ve orijinal malzemeler kullanılarak hazırlanmasına rağmen protezlerin kullanım ömrü kısıtlıdır. Bu nedenle ömür boyu kullanılabilir olduklarını söylemek doğru değildir.
Bakımlarını özenle ve düzenli bir şekilde yapmaya devam ettiğiniz takdirde elbette çok daha uzun süre kullanabilirsiniz. Ancak protezlerin altında yer alan dokular canlı dokular olduğu için protezleri etkiler. Yemek yedikçe, takıp çıkarma işlemi yaptıkça elbette normal bir ürün gibi protezlerde de yıpranmalar meydana gelebilir.
Protezlerimin Yapılması Ne Kadar Sürecek?
Toplamda 5 seanslık bir süresi olan hareketli diş protezi yapımı için gerekli malzemeler derhal temin edilir. Ölçü alımı, muayene, dişlerin hazırlanması, prova ve dişlerin tam anlamıyla kullanıma hazır hale gelmesi yaklaşık olarak 1-2 ay sürebilir. Bu süre hastanın durumuna göre farklılık arz eder.
Protezlerime Alıştıktan Sonra Diş Hekimime Gitmem Gerekir Mi?
Tüm diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinden sonra olduğu gibi protezler takıldıktan sonra da minimum altı ayda bir diş hekimine kontrole gitmeniz gerekiyor. Aksi takdirde meydana gelen ufak sorunları fark edemeyebilirsiniz. Bu ufak sorunlar giderek büyür ve daha ciddi diş ve diş eti sorunlarına dönüşebilir. Olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak ve erken tanı ve tedaviler için protezler takıldıktan sonra da altı ayda bir kontrole gidilmesi gerekiyor.
Klasik Hareketli Protezlerin Alternatifi Var Mıdır?
Klasik olarak hazırlanan hareketli protezlerin elbette hasta tarafından takıp çıkarma alternatifi mevcuttur. Geceleri çıkarabilir ve gündüzleri istediği zaman takabilir.
Hareketli Diş Protezlerimi Mutlaka Gece Çıkarmak Zorunda Mıyım?
Hareketli olarak takılan diş protezlerine alışma sürecinde 24 saat boyunca takmak gerekir. Ancak alışma sürecinden sonra mutlaka gece çıkarmak zorundasınız. Protezlerin dokusuna zarar gelmemesi, iyice temizlenmesi ve kuruması için geceleri çıkarılması tavsiye edilir. Bu konu hakkında gereken tüm bilgiler hastalarımıza iletilir.
Hareketli Diş Protezlerime Yapıştırıcı Kullanabilir Miyim?
Renkli ya da şeffaf şekilde var olan yapıştırıcılar hareketli diş protezi için kullanılabilir. Ancak kullanmak zorunlu değildir. Tamamen hastanın istek ve ihtiyacına göre şekillenir. Yapıştırıcıların ne kadar ve nasıl kullanılması gerektiğine hekimlerimiz karar verir ve hastalarımızı yönlendirir.
Hareketli Diş Protezi Kullanan Bir Hasta Olarak Ne Kadar Zamanda Bir Hekime Gitmem Gerekir?
Minimum altı ayda bir maksimum on iki ayda bir diş hekimine gitmeniz gerekir. protezlerin doku kontrolü için, damak yapısıyla arasındaki uyumu kontrol ettirmek için, vuran kısımları varsa bu kısımların yeniden yapılması için kontrole gitmek şarttır.
Hareketli Diş Protez Fiyatları 2021
2021 yılında diş eti ve diş hastalıklardan kurtulmak istemez misiniz? Eğer işeri yaş grubunda yer alıyorsanız ve dişlerinizi tamamen kaybettiyseniz hiç üzülmeyin. AEG Dental Clinic bünyemizde hazırlanan hareketli diş protezi tedavilerimiz sayesinde hem bütçenizi korumuş oluyor hem de son derece gerçekçi ve doğal dişlere sahip oluyorsunuz.