Kompozit Dolgu Nedir?

Son yıllarda diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan kompozit dolgu, silikon dioksit parçacıkları olan bir plastik karışımdır. Diş renginde olduğu için beyaz dolgu olarak da tanımlanır. Zamanla çürüyen, kırılan ya da deformasyona uğrayan dişleri onarmak için yapılan kompozit dolgu, estetik kaygıları ortadan kaldıran ve dayanıklı dolgulardır.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu tek seansta uygulama rahatlığı veren bir dolgu türüdür. Kompozit dolgu nasıl yapılır; ilk olarak hastanın diş rengi belirlenir. İşlem aşamalarına başlamadan önce  dişin durumuna göre ve hekiminiZin gerekli gördüğü hallerde lokal anestezi ile bölge uyuşturulur. Bölgede hiçbir şekilde işlem esnasında ağrı ve acı oluşmaz. Dolgunun yapılacağı yerdeki çürükler ve dokular temizlenir. Tutuculuğu artırması için Doku dostu bir jel uygulandıktan sonra kimyasal bağlanma için  özel bir bonding malzemesi kullanılır. Kompozit dolgu, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve doğal diş şekillerine uygun olarak şekil verilir. Led veya halojen kaynaklı Mavi ışık yayan bir cihaz ile dolgular sertleştirildikten sonra gerekli kontroller ve düzeltmeler yapılır. Hasta normal hayatına aynı gün içinde dönebilir ve dişini kullanabilir.

Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Düşünülebilir

Kompozit dolgular estetiğe hizmet maksadıyla sıklıkla ön dişlerde kullanılıyordu gelişen teknoloji ile birlikte ağzın her bölgesinde yani azı dişlerinde de kullanılabiliyor.

Ön dişlerde ; çürümüş, kırılmış, aşınmış dişlerde dolgu malzemesi olarak, renklenmiş dişlerde görünümü düzeltmek için, dişler arasındaki boşlukları (diastema)kapatmak için kullanılırlar.

Ayrıca gülüş tasarımında da kendine yer bulan kompozit dolgular süt dişlerinde,çocuk hastalarda gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Kompozit Dolgunun Avantajları Nelerdir?

Kompozit dolgunun en büyük avantajı estetik olması, dişin renginde olması, tek seansta uygulanabilmesi ,dolgu yapıldıktan hemen sonra cilalama işleminin yapılabilmesidir.

Doğal ve estetik görünürler, herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmazlar, ağız dokularıyla müthiş uyumludurlar.

Kompozit Dolgu Ne Kadar Dayanır? Ömrü Nedir?

Reçine ve seramik kullanılarak uyguladığımız kompozit dolgu işlemi uzun yıllar boyunca kullanıma devam edilen bir işlemdir. Ömrü oldukça uzundur ve dolgularda düşme ya da kırılma meydana gelmez. Ancak bakımına düzenli olarak devam edilmesi gerekir. Aynı zamanda dişlere gelecek olan şiddetli darbelerden kaçınmak gerekir. Sert kabuklu yemişler kesinlikle dişle kırılmamalıdır. Bu tür ipuçlarına dikkat edildiği takdirde çok daha uzun yıllar boyunca dolgular dayanıklı şekilde kullanılabilir.

Kompozit Dolgu Sonrası Neler Yaşanır?

Ağız içine uygulanabilecek herhangi bir müdahalede olduğu gibi dolgu işleminden sonra da dişlerde ufak hassasiyetler meydana gelebilir. Bu tür hassasiyetler geçicidir ve korkulmaması gerekir. Güvenilir bir şekilde ve büyük bir titizlikle yapılan dolgu sonrasında çürüğün ve yapılan işlemin boyutuna bağlı olarak sıcak veya soğuk hassasiyeti oluşması normaldir, Diş dokusunun kendini toparlaması için 2-3 hafta gerekebilir.Bu nedenle işlemden sonra belirli bir süre çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir.

Kabuklu yemişler tüketilmemelidir. Daha çok yumuşak ve sıvı içerikli yiyecekler yenilmelidir. Hassasiyet oluşumu tamamen normal bir oluşumdur ve geçicidir. Ancak devam ettiği takdirde mutlaka doktorunuz ile görüşme sağlamalısınız.

Kompozit Dolgu Sonrasında Ağrı Oluşur Mu?

Güvenilir bir şekilde ve büyük bir titizlikle yapılan dolgu sonrasında ağrı oluşması beklenmez. Müdahale  yapılan dişlerde  bir müddet sıcağa ve soğuğa duyarlılık olabilir, çiğneme esnasında  hafif ağrılara sebebiyet verebilir, tamamiyle normal bir süreçtir. Bütün bu rahatsızlıklar 2-4 hafta içerisinde tamamen geçecektir.

Kompozit Dolgu Ne Kadar Dayanıklıdır?

Kompozit dolgu içerdiği reçine ve seramik malzemelerinden ötürü oldukça dayanıklıdır. Ancak sert yiyeceklerden ve gelebilecek olan darbelerden uzak durulmalıdır.

Her Dişe Kompozit Dolgu Yapılır Mı?

Uzman diş hekimlerimiz bu konuda oldukça bilgi sahibidir. AEG Dental Clinic olarak hangi dişlere dolgu yapılıp yapılmayacağı konusunda hastalarımızı detaylı olarak bilgilendiriyoruz. Genel olarak tüm dişlere uygulanabilen bir işlemdir.

Kompozit Dolgu Fiyatları 2021 Ne Kadar?

En çok merak edilen konulardan biri de 2021 yılında kompozit dolgu fiyatlarıdır. Tüm yıllarda olduğu gibi bu yıl da en ideal fiyatlarımızla birlikte sizlerle olmaya devam ediyoruz. Dilediğiniz her an her yerden AEG Dental Clinic uzmanlarımızdan bilgi alabilir ve güvenle dişlerinizi emanet edebilirsiniz.

KompozitDolgu Her Dişe Uygulanabilir Mi?

Hem ön dişlere hem de arka dişlere uygulanabilen bir işlemdir. Kullanılan reçine ve seramik dolgu maddesi sayesinde odlukça düzgün, beyaz ve doğal görünür. Tamamen gerçek diş olarak görünür. Estetik bir dolgu işlemi olduğu için tüm dişlere uygulanabilir.

Kompozit Dolgu Yapılan Dişteki Hassasiyet Normal Midir?

Dişlerde uyguladığımız tüm tedavi yöntemlerinden sonra meydana gelen hassasiyet normaldir. Bu hassasiyet soğuk ve sıcağa karşı oluşur. Tamamen geçici bir hassasiyettir. Ancak şiddetli ağrılar olduğunda ve hatta uykusuz kalacağınız derecede ağrı meydana geldiğinde normal değildir ve derhal kontrole gidilmelidir.

Neden Kompozit Dolgu Tercih Etmeliyim?

Dişlerin hem beyaz hem gerçek hem doğal hem de temiz ve sağlıklı görünmesi için estetik dolgu tercih edilmelidir. Özellikle de reçine ve seramik içeren dolgu maddesi kullanarak yapmakta olduğumuz ve tüm dişler için uygun olan kompozit dolgu her yaş grubu tarafından tercih edilebilir bir yöntemdir.