Diş estetiği kapsamında en çok yer verilen işlemlerimizden biri de tartar temizleme olarak bilinir. Dişlerde diş taşı oluşumu önlenebilir ancak bazen önü alınamayan bir durum haline gelebilir. Özellikle de diş ve ağız bakımı alışkanlığı yoksa küçük yaşlardan itibaren diş taşı sorunu oluşmaya başlar. Diş taşları hem sert hem de koyu renkli lekelerdir. Diş fırçası ve diş macunu kullanarak ne yazık ki diş taşından kurtulmak mümkün değildir. Tamamen profesyonel diş taşı temizleme cihazı kullanılarak temizlenmesi gerekmektedir.
Tartar temizleme hem kısa sürede yapılan hem de hiçbir şekilde ağrı ve acı hissedilmeyen bir işlemdir. Bazen tartar olarak bazen de diş taşı olarak adlandırılabilir. Tamamen doğal yöntemler kullanılarak temizlenmek istense de diş taşı zaman içerisinde tekrarlayan bir durumdur. Hem kişisel olarak hem de toplumsal olarak dişlerin kötü görünmesine yol açar. Diş taşı olan kişiler gülmekten ve konuşmaktan çekinirler. Dişlerde lekeler şeklinde bir görünüm alırlar. Üstelik bu lekeler sarartı şeklinde olabileceği gibi taş renginde ve siyah ya da koyu kahve tonlarında da olabilir. Sağlıklı bir ağız yapısı ve beyaz dişler için mutlaka diş taşlarının profesyonel olarak temizlenmesi gerekir.
Diş Taşı Temizliği Ve Oluşumu
Diş taşı temizliği özel bir cihaz kullanılarak yapılır. AEG Dental Clinic olarak kullandığımız tüm cihaz ve içeriklerin hijyenine ve kalitesine en üst seviyede özen göstermekteyiz. Aynı zamanda uzman diş hekimlerimiz tarafından bu işlem yapılır. Diş taşları, düzenli olarak dişleri fırçalanmadığında, diş aralarında yiyecek ve içecek artıkları kaldığında ve temizlenmediğinde oluşmaya başlar. Sigara, alkol, çay ve kahve gibi yoğun renk veren yiyecek ve içecekler de sık sık tüketildiğinde ve ardından ağız hemen çalkalanmadığında da diş taşı oluşumuna yol açılır.
Aynı zamanda aşırı şeker içeren, asitli ve yapışkan türde yiyecek ve içecekler de dişlerde taş ve tartar oluşumuna neden olur. Bir kere oluşmaya başlayan tartar giderek artış gösterir. Tartar meydana geldikten sonra diş ve ağız bakımı yapmanın bir anlamı kalmaz. Kullanılan diş fırçaları ne kadar sert olursa olsun dişlerde bulunan tartarın giderilmesinde etkili olmaz. Diş macunlarının yoğun florür içermesi de tartar temizliğinde bir anlam içermez. Bu nedenle tartar oluşumu gördüğünüz an derhal uzman hekimlerimizden hizmet almalı ve profesyonel temizleme yaptırmalısınız.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Profesyonel bir şekilde tartar temizleme işlemi yapılmadan önce hastalarımıza gerekli olan tüm bilgileri en detaylı şekilde iletiyoruz. Dişlerde bulunan taşların yoğunluğuna bağlı olarak birden fazla seans gerekli olabilir. Diş taşı dişlerin aralarında, ön ve arka yüzeylerinde giderek yayılan bir görünüme sebep olabilir. Dişlerin doğal beyazlığına kavuşması ve bakıldığı zaman tertemiz görünmesi için mutlaka temizleme yaptırılması şarttır.
Özel bir makine ile dişlerde bulunan tartarı temizliyoruz. Ardından kimyasal suyumuz ile yoğun bir şekilde baskı oluşturarak yıkama aşamasına geçiyoruz. Yıkama aşamasından sonra yeşil macun kıvamında bir madde ile dişleri fırçalıyoruz. Kişiye özel ağızlık vererek kullanım süresini tarif ediyoruz. Tartarlar temizlendikten sonra dişlerde bir süre hassas meydana gelmesi oldukça normaldir. Tartarın yoğunluğuna bağlı olarak sürede uzama ya da kısalma meydana gelebilir.
Diş Taşı (Tartar) Oluşumu Nasıl Engellenir?
Dişler tamamen kemiksi bir yapıdır ve kişiden kişiye göre değişen tonlara sahiptir. Diş taşını engellemek için elbette erken yaşlardan itibaren dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanılmalıdır. Aşırı renk veren, şeker içeren ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda diş ipi kullanımına yoğun bir şekilde yer verilmelidir.
Yemeklerden sonra mutlaka ağız çalkalanmalıdır. Günden en az iki kez iki dakika boyunca dişler ön ve arka olmak üzere doğru açıyla fırçalanmalıdır. Bu düzenli bakıma rağmen bazen dişlerde diş taşı oluşumunun önüne geçilemez. Burada ise devreye AEG Dental Clinic hekimlerimiz girer ve sizleri diş taşlarından kurtarır.
Tartar Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Tartar oluşumunun belirtileri arasında diş yüzeylerinde tüm fırçalama ve bakıma rağmen sararma ve lekelenme meydana gelmesi yer alır. En belirgin belirtisi dişlerde renk kaybıdır. Gri, kahverengi ve siyah tarzında sert içerikli lekelenmeler meydana gelir. Aynı zamanda ağızda bakım yapılmasına rağmen yoğun bir koku oluşmaya başlar ve rahatsız edici boyutlara ulaşır.
Tartarın Ağız Sağlığına Etkisi Nedir?
Diş taşı temizlenmediği sürece giderek artış gösterir. Tüm diş yüzeyini kaplayan diş taşları diş köklerine inmeye başlar ve çürümeler meydana gelir. Ağız kokusu giderek artar ve toplumsal bir sorun haline gelir. Aynı zamanda ağız sağlığını da giderek kaybetmeye neden olur. Çürüyen dişler kurtarılmadığı zaman ise diş kayıpları meydana gelir. Bu tür kayıp ve sorunlarla karşılaşmamak adına tartar temizleme işlemini düzenli olarak yaptırmak gerekir.
Tartar Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu işlem sonrasında yiyecek ve içecek tüketiminde özenli davranılması gerekir. Tartar temizleme işlemi sonrasında dişlerde hafif bir hassasiyet meydana gelir ve birkaç gün sürebilir. Bu nedenle aşırı soğuk ve aşırı sıcak tüketimlerden uzak durulmalıdır. Diş taşı temizliği sonrasında ağız ve diş bakımına düzenli olarak devam edilmelidir.
Diş Taşlarının Zararları
Temizleme yapılmadığı sürece dişlerde çürümeler meydana gelir. Daha farklı diş hastalıkları ortaya çıkmaya başlar. Kemik iltihapları oluşumuna yol açılır. Diş etlerinde çekilmeler ve kanamalar meydana gelebilir. Ağız içerisinde aft ve yaralar oluşmaya başlar. Kabarcıklar yanakların içerisinde yer almaya başlar. Bu tür sorunlar tartarın verdiği zararlardan yalnızca birkaçıdır.
Ne Sıklıkla Dişler Temizlenmeli?
Yılda minimum 1 kez maksimum 2 kez olmak üzere tartar temizleme işlemine yer verilmelidir. Hekiminizin kontrolüne bağlı olarak bu sürelerde değişiklik meydana gelebilir.
Diş Temizleme İşlemi Acıtır Mı?
Dişlerde bulunan tartarın yoğunluğuna ve dişlerin hassasiyetine göre değişen bir durumdur. Ancak hastaların istek ve ihtiyacına bağlı olarak lokal anestezi altında bu işlemi yapmaktayız. Böylece işlem esnasında da sonrasında da hiçbir acı hissedilmez.
Diş Taşı Temizliği Zararlı Mı?
Hiçbir yan etkisi ya da zararı bulunmayan bir işlemdir. Aksine sağlıklı dişlere kavuşmanıza olanak sağlar. Diş çürümelerinin önüne geçilmesine olanak sağlar. İltihap oluşumunu engeller. Ağız kokusunu engeller.
Diş Beyazlatma Ve Diş Temizletme Arasındaki Fark?
Diş temizletme işleminde dişte bulunan tartarlar temizlenir. Ancak diş beyazlatma işleminde lazer ışınları, kimyasal içerikler ve ağızlıklar kullanılarak diş tonunda açılma hedeflenir.
Tartar Oluşumunu Evde Engellemek İçin Ne Yapılmalıdır?
Günde en az iki kez, iki dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Ağız bakım suyu ve diş ipi kullanımına yer verilmelidir. Yemeklerden sonra mutlaka ağız çalkalanmalıdır. Asitli, şekerli ve kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Tartar Diş Temizliği Fiyatları 2021
2021 yılında bir değişiklik yapmak ve bu değişime dişlerden başlamak istiyorsanız doğru karar aldığınızdan emin olabilirsiniz. En ideal fiyatlarımız sayesinde sizler de AEG Dental Clinic hekimlerimizden tartar temizleme, beyazlatma gibi tüm ihtiyaç duyduğunuz konularda hizmet alabilir ve güvenle başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.